puh. 020 7598 200 email: tpi@tpi.fi

Järki lämmöntalteenottoon

TPI Controlin asiantuntija paljastaa, miten kiinteistösi lämmöntalteenotto-järjestelmistä saa korkeamman hyötysuhteen irti.

Hyötysuhdetta parantamalla mitattavaa säästöä

Kimmo Mikkola on jo vuodesta 2012 toiminut TPI Controlin teknisenä asiantuntijana ja nähnyt käytännössä, mitä hyötysuhteita valtaosa tutkituista ja kunnostetuista LTO-järjestelmistä todellisuudessa tuottaa.

”Keskimääräinen hyötysuhde on ollut 40 % luokkaa, tosin pahimmillaan olen nähnyt LTO-järjestelmiä, joiden hyötysuhde on vain 10 %. Käytännössä tämä tarkoittaa tuhansien eurojen menetystä isommissa kiinteistöissä kuten julkisissa laitoksissa tai kauppakeskuksissa vuositasolla. Esimerkiksi eräässä kiinteistössä oli neljä nestekiertoista LTO-järjestelmää. Olosuhdeselvitys paljasti, että alimmillaan hyötysuhde oli vain 11 %.

Järjestelmien puhdistamisen, painetasojen uudelleen määrittämisen (nesteen ilmattomuus) ja energiavirtaamien optimoinnin jälkeen saavutettiin jopa 10 % säästöt vuositasolla. Ja on huomioitava, että puhumme nyt pelkästään LTO-järjestelmistä. Muiden nestekiertoisten kuten lämmitys- ja jäähdytysverkostojen selvitys- ja kunnostustyöt nostavat säästöt vieläkin korkeammaksi.”


Tavoitteellinen LTO-laitteen hyötysuhde on 60 % nestekiertoisille ja 80 % ilma-LTOlle.

Rakennusmääräyskokoelma 14.3.2012


Kuulostaa uskomattomalta eikö totta? Ja tämä ei koske vain vanhoja kiinteistöjä. Myös uusissa kiinteistöissä järjestelmiä on alkuperäisillä asetuksilla, jotka vaativat asianmukaisia säätö- ja mittaustoimenpiteitä.

Tätä näkemystä tukee myös Lappeenrannan yliopiston tutkijatohtori Tero Ahonen, joka on perehtynyt kiinteistöjen ilmanvaihtoon ja energiatehokkuuteen. Hänen mukaansa vähintään 45 % poistuvasta lämmöstä tulisi saada takaisin kiinteistön käyttöön. Näin kuitenkin harvemmin on. Järjestelmästä riippuen, joko lämmönsiirrin on tukossa tai neste on täynnä ilmakuplia, jotka laskevat laitteiston tehoa johtaen lopulta korroosioon ja toiminnallisin häiriöihin.

http://www.rakennamme.fi/talotekniikka/energiasaas...

Ajankohtaista

#

TPI Control Oy jakaa liiketoimintojaan

Y-tunnuksemme ja laskutusosoitteemme ovat muuttuneet. TPI Control Oy:n osakkeenomistajat ovat päättäneet jakaa TPI Control Oy:n…
Lue lisää
#

Olosuhdeselvitys on helppo keino varmistaa tilankäyttäjien viihtyvyys

Sisäilmaolosuhteiden, ilmanvaihdon ja lämmönsiirtojärjestelmien toimiva kontrollointi ehkäisee ongelmatilanteita. Usein se on kuitenkin…
Lue lisää
#

TPI Controlin käyttöönottopalvelu vähentää korjausvelkaa

Korjausvelka kertoo, kuinka paljon enemmän rakennuksiin olisi pitänyt investoida, jotta ne olisivat kaikin puolin kunnossa. Rakennus- ja…
Lue lisää

Lue, miten voimme auttaa

Ota yhteyttätpi@tpi.fi