puh. 020 7598 200 email: tpi@tpi.fi

Q-Blogi Lämmönsiirron ohjausarvot: Neste (Osa 2)

Edellisessä Q-Blogissa käsittelimme hapen, nesteen pH-arvon heikentäviä yhteisvaikutuksia lämmönsiirtonesteen ominaisuuksiin. Mikäli tilanteen annetaan edetä, johtaa se edelleen nesteen sakkautumiseen ja putkiston korroosioon.

Nämä samaiset osatekijät edesauttavat mikrobeille suotuisan elinympäristön muodostumisessa. Sopiva lämpötila, likainen ja hapekas ympäristö muodostavat otollisen ympäristön mikrobikasvustolle. Tässä ympäristössä nesteen mikrobikasvusto voi jopa tuplaantua viidentoista minuutin välein, kun ne saavat sopivassa määrin ravinteita. Mikrobikasvuston saavutettaessa 10000 kpl/ml, nesteen pH-arvo laskee siinä määrin, että se aiheuttaa jo metallien syöpymistä. Varsinkin paikallisten syöpymien vaara on suuri. Tällöin puhutaan pistekorroosiosta.

Mistä mikrobikasvuston sitten voi tunnistaa? Nestenäytteen väri on tällöin sameaa, se haisee ja sen pH-arvo on hapan. On muistettava, että puhdas ympäristö merkitsee mikrobeille aina köyhähköä kasvualustaa estäen näin mikrobien lisääntymistä.

Toisinaan törmäämme laboratoriossamme myös ammoniakkipitoisiin (NH4-N) näytteisiin. Yhdessä korkean pH:n kanssa, ammoniakki voi aiheuttaa voimakastakin kuparin syöpymistä, sillä ammoniakki ja happi yhdessä ovat erityisen haitallinen yhdistelmä kuparimetalleille.

Puhdas vesi, puhdas ympäristö = Paras vaihtoehto järjestelmällesi

Ajankohtaista

#

Rakennusautomaation on perustuttava todellisuuteen

Toimivien sisäolosuhteiden perustana ovat oikein säädettyjen laitteiden ja rakennusautomaation välisen informaation luotettavuus. Jos…
Lue lisää
#

Joonas Anttila TPI Controlin operatiiviseksi johtajaksi

TPI Control on nimittänyt uudeksi operatiiviseksi johtajakseen Joonas Anttilan. Anttila (Joonas) tulee toimimaan toimitusjohtajan työparina.…
Lue lisää
#

Rekry: Huoltoasentaja taloteknisiin kunnossapitoprojekteihin

Haemme nyt kahta huoltoasentajaa vakituiseen kuukausipalkkaiseen työsuhteeseen, toista Pirkkalaan ja toista Vantaan Koivuhakaan.
Lue lisää

Lue, miten voimme auttaa

Ota yhteyttätpi@tpi.fi