puh. 020 7598 200 email: tpi@tpi.fi

Q-Blogi Lämmönsiirron ohjausarvot: Neste (Osa 2)

Edellisessä Q-Blogissa käsittelimme hapen, nesteen pH-arvon heikentäviä yhteisvaikutuksia lämmönsiirtonesteen ominaisuuksiin. Mikäli tilanteen annetaan edetä, johtaa se edelleen nesteen sakkautumiseen ja putkiston korroosioon.

Nämä samaiset osatekijät edesauttavat mikrobeille suotuisan elinympäristön muodostumisessa. Sopiva lämpötila, likainen ja hapekas ympäristö muodostavat otollisen ympäristön mikrobikasvustolle. Tässä ympäristössä nesteen mikrobikasvusto voi jopa tuplaantua viidentoista minuutin välein, kun ne saavat sopivassa määrin ravinteita. Mikrobikasvuston saavutettaessa 10000 kpl/ml, nesteen pH-arvo laskee siinä määrin, että se aiheuttaa jo metallien syöpymistä. Varsinkin paikallisten syöpymien vaara on suuri. Tällöin puhutaan pistekorroosiosta.

Mistä mikrobikasvuston sitten voi tunnistaa? Nestenäytteen väri on tällöin sameaa, se haisee ja sen pH-arvo on hapan. On muistettava, että puhdas ympäristö merkitsee mikrobeille aina köyhähköä kasvualustaa estäen näin mikrobien lisääntymistä.

Toisinaan törmäämme laboratoriossamme myös ammoniakkipitoisiin (NH4-N) näytteisiin. Yhdessä korkean pH:n kanssa, ammoniakki voi aiheuttaa voimakastakin kuparin syöpymistä, sillä ammoniakki ja happi yhdessä ovat erityisen haitallinen yhdistelmä kuparimetalleille.

Puhdas vesi, puhdas ympäristö = Paras vaihtoehto järjestelmällesi

Ajankohtaista

#

TPI Control rekrytoi huoltoasentajan lämmönsiirron taloteknisiin kunnossapitoprojekteihin

TPI Control Oy on edelläkävijäyritys, joka tarjoaa nestekiertoisten lämmönsiirtoprosessien kunnossapidon asiantuntijapalveluita.…
Lue lisää
#

TPI Control BICS-hankkeen kiihdyttämössä

TPI Control on osallistunut Tekesin rahoittamaan kaksivuotiseen Boosting the Internationalization of Cleantech SMEs (BICS)…
Lue lisää
#

Miksi nämä kaavat ovat liiketoiminnallesi tärkeitä?

Kaavat kertovat lämmönsiirtoprosessin todellisesta toiminnasta. Jos et mittaa asioita, et myöskään tiedä totuutta lämmönsiirtojärjestelmäsi…
Lue lisää

Lue, miten voimme auttaa

Ota yhteyttätpi@tpi.fi